Ile kalorii ma kawa i kawa z mlekiem?

Zastanawiasz się ile kalorii ma kawa i kawa z mlekiem?
Dzisiaj coraz więcej osób zwraca uwagę, na jakość produktów, tryb życia, potrzebę ruchu, higienę snu czy kaloryczność posiłków, w tym właśnie kawy. Liczba kalorii ważna jest zarówno dla osób na diecie jak i dla tych, którzy dbają o zdrowy tryb życia. Ani jedno, ani drugie nie wyklucza picia kawy. Jednak warto wiedzieć, o co chodzi z tymi kaloriami. I jak to się ma do kawy?
Okazuje się, że kawa czarna, zaparzana z ziaren, sama w sobie jest zaskakująco nisko kaloryczna. Przeciętny kubek (200ml) takiego trunku to jedyne 2 kalorie. Zatem wszystko zależy od tego, jaką kawę preferujemy i jaką najczęściej pijemy. Jakiej jest wielkości
i z jakimi dodatkami.
Ale zanim przejdziemy do rodzajów kaw i ich kaloryczności ustalmy, czym jest kaloria. Sam termin pochodzi od łacińskiego calor, czyli ciepło, i jest jednostką ciepła właśnie utożsamianym z energią. Dokładniej jest to ilość energii potrzebnej do podwyższenia temperatury jednego kilograma wody o jeden stopień Celsjusza. W dietetyce z reguły, gdy pojawia się mowa o kaloriach, mierzy się ilość energii w spożywanym jedzeniu i napojach. Jest to istotne w kontekście podstawowych czynności ciała takich jak trawienie czy oddychanie, ale także tych bardziej złożonych jak aktywność fizyczna czy wysiłek umysłowy. Ważne jest by dostarczać organizmowi tyle energii ile w rzeczywistości potrzebuje. Za mało kalorii oznacza spadek wagi, za dużo – nadwagę lub nawet otyłość. Istotna jest nie tylko sama waga kalorii, ale także ich, jakość, tj. 100 kal. jest zdrowsze z warzyw niż ze słodyczy. Ciekawostką jest, że naukowcy badający wpływ kofeiny zawartej w kawie na przemianę materii, odkryli, że wspomaga ona spalanie kalorii właśnie.
Kalorie w różnych rodzajach kawy
O ile łatwo określić kalorie w czarnej kawie, to w różnych jej odmianach już nie. Wszystko zależy od tego ile dodajemy cukru, mleka, napoju roślinnego albo innych dodatków typu syropy smakowe. No i oczywiście proporcję i jakość dodawanych produktów również ma duże znaczenie. Zdaje się, że mleko i słodzidła to dwa główne składniki, które podwyższają kalorie w kawie ze względu na popularność ich dodawania. I tak:
- płaska łyżeczka białego cukru to 16 kalorii,
- jedna pompka syropu smakowego to 20 kalorii,
- zwykły syrop, np. z agawy, jedna łyżeczka to 21 kalorii,
- 30 ml mleka chudego – 10 kalorii,
- 30 ml mleka półtłustego – 15 kalorii,
- 30 ml mleka pełnotłustego – 19 kalorii,
- uncja mleka migdałowego, niesłodzonego – 4 kalorie,
- uncja mleka migdałowego – 15 kalorii.
W przypadku rodzajów dodawanego mleka, warto zwrócić uwagę na jego, jakość. Nie tak rzadko zdarza się, że wybieramy napój roślinny, bardzo modny w ostatnich latach, zamiast mleka, myśląc, że jest to zdrowsza opcja, w końcu mniej kaloryczna. Tymczasem, kiedy wczytamy się w jego skład okazuje się, że ze zdrowiem nie ma to nic wspólnego, za to dużo
z tablicą Mendelejewa. Wtedy lepiej jest jednak skorzystać z mleka pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście, jeśli nie wyklucza tego alergia.
Podsumowując czarna kawa naturalna nie jest kaloryczna, ale jej dodatki już tak. Dlatego dobrze jest o tym wiedzieć i dobierać je świadomie. Wtedy napoje kawowe mogą być częścią zdrowego trybu życia a różne do nich dodatki okolicznościową przyjemnością. Bo jak powiedział rzymski poeta Horacy: „we wszystkim zachowaj umiar”.