Jak przechowywać kawę?

Jak najlepiej przechowywać kawę by jak najdłużej cieszyć się jej smakiem i aromatem? Smak kawy o poranku może wprowadzić nas łagodnie w nowy dzień i jego wyzwania. Dlatego jak już mamy ulubioną kawę, albo kawę dobrej, jakości, którą kupiliśmy warto wiedzieć jak ją przechowywać by jej nie zepsuć.
Zacznijmy od początku. Kawa „rodzi się” w skorupce. I to jest klucz. Matka natura w swej mądrości doskonale wie, co robi i w ten sposób zabezpiecza kawę przed czynnikami zewnętrznymi oraz na dłużej utrzymuje jej właściwości. Dlatego najlepiej kupować kawę w ziarnach i w takiej postaci przechowywać ją w domowych warunkach.
Dążymy do ideału, ale oczywiście nic nie jest przymusem, więc jeśli ktoś woli mieć kawę już zmieloną (lub nie posiada młynka) ma do tego prawo.
Niektórzy twierdzą, że aby kawa była świeża dobrze przechowywać ją w lodówce. Jest to niestety mit. Pamiętajmy o tym, że kawa neutralizuje zapachy, w końcu nie bez przyczyny stawia się ją w perfumeriach. Natomiast wstawiona do lodówki pochłania intensywne zapachy pochodzące z jedzenia. Odrobina kawy w lodówce może być dobrym pomysłem, jeśli nie chcemy zapachu ryby lub mięsa za każdym jej otwarciem. Jednak nie dla samego zadbania o świeżość kawy. Co więcej kawa nie lubi nagłych zmian temperatury. Przenoszenie jej z zimnego do ciepłego powoduje też skraplanie wody. Tak jak na czymkolwiek wyjętym
z chłodnego miejsca, pojawi się na niej zawilgotnienie, które może doprowadzić do pleśni. Dodatkowo niska temperatura neutralizuje olejki aromatyczne zawarte w kawie. Zatem trzymanie jej w lodówce nie tylko naraża ją na zepsucie, ale także zabija jej smak.
Wiele osób ma zwyczaj przesypywania kawy w różnego rodzaju pojemniki. Puszki lub słoiki. Niestety i to nie jest najlepszym pomysłem, bowiem tego typu organizery chłoną zapachy poprzednich kaw. Potem mieszają się z tą świeżo wsypaną. Do tego pamiętajmy, że promienie słoneczne źle działają na ziarna kawy. Podobnie jak wysoka temperatura. Dlatego w przechowywaniu kawy ważne jest zarówno, w czym ją trzymamy jak i gdzie.
Najlepiej, zatem znaleźć miejsce zaciemnione o temperaturze pokojowej, z dala od kuchenki, grzejnika i lodówki (boki lodówki również generują sporo ciepła). I tam umieścić kawę
w opakowaniu, w którym ją kupiliśmy. Właśnie to opakowanie najlepiej nadaje się do jej przechowywania. Jest zrobione z odpowiedniego materiału i wyposażone w mały zaworek. Zapewnia ochronę przed zwietrzeniem i możliwość odgazowania kawy. Po otwarciu trzeba tylko zrolować górę paczki i spiąć ją klipsem. Natomiast by napar był intensywny
i aromatyczny najlepiej ziarna zmielić chwilę przed zaparzeniem.
Stosowanie się do tych kilku zasad pozwoli nam cieszyć się pyszną kawą w domu. Na dłużej zachować jej aromat i smak. I zadbać o to by powietrze, wilgoć, wysokie temperatury, światło i obce zapachy jej nie zepsuły.