Kawa wzmacniająca odporność
Jesteśmy w środku zimy. I chociaż nie są już tak śnieżne i mroźne jak niegdyś, za nami kilka miesięcy chlapy i ciapy, mniejszego wystawiania się na światło dzienne. Do wiosny również jeszcze daleko. Wiele osób jest już zmęczona brakiem słońca, krótkim dniem i kapryśną pogodą. Pod tym względem początek roku jest trudnym okresem, który potrafi ciągnąć się bardzo długo. Zwłaszcza tym osobom, które w szczególny sposób odczuwają zmiany pór roku, temperatury czy w ogóle pogody. Dodatkowo taka mokra a jednak nie mroźna pogoda sprzyja by wirusy mogły się rozmnażać i rozprzestrzeniać. Właśnie dlatego teraz, warto zadbać o siebie i otulić się drobnymi codziennymi przyjemnościami.
Do takich właśnie przyjemności zdecydowanie można zaliczyć pyszną i aromatyczną kawę z różnymi dobrami dla naszego ciała i ducha. Spokojnie wypity napar pobudzi układ nerwowy do produkcji endorfin co już pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie a dodatki zadbają o jelita i układ trawienny, który to jest naszą tarczą do obrony przed wieloma chorobami.
W takim razie co dodać do kawy by połączyć przyjemne z pożytecznym?
Oczywiście to co nam smakuje i co lubimy. Szczególną uwagę warto zwrócić na:
cynamon – jest źródłem przeciwutleniaczy, przyspiesza przemianę materii, łagodzi dolegliwości układu pokarmowego;
kardamon – delikatnie przyspiesza trawienie, łagodzi kaszel i oczyszcza drogi oddechowe;
chili – rozgrzewa, wspomaga metabolizm, a co ciekawe zawiera kapsaicynę, która ma zbliżone działanie do witaminy A, C, E, działa bakteriobójczo;
imbir – łagodzi mdłości, ból głowy, wspomaga przy pierwszych objawach przeziębienia, łagodzi bóle mięśniowe;
wanilia – łagodzi bóle brzucha i stawów, do tego można jej użyć zamiast cukru;
kurkuma – kolejny świetny przeciwutleniacz, oczyszcza organizm, odtruwa wątrobę, przeciwdziała zaparciom.
Poza wymienionymi przyprawami można wzbogacić kawę o miód, goździki a także dobre oleje (kokosowy czy pastę sezamową). O dobroczynnych właściwościach takich zimowych naparów pisała znana miłośniczka ziołolecznictwa Stefania Korżawska, także dziennikarka propagująca zdrowe odżywianie Agnieszka Cegielska. Własne przepisy na tego typu kawę umieszczała również Anna Lewandowska na swoich social mediach. Zdaje się, że połączenie kawy i przypraw jest popularne w wielu kręgach i doceniane w różnych środowiskach.
Odporność buduję się przez cały rok, nie tylko w okresie zimowym. Warto o tym pamiętać by w czasie wzmożonego wysiłku organizm dał sobie radę. Bardzo ważna jest dieta, ruch, sen ilość wypitej wody, ekspozycja na słońce. Sama kawa pita w ciągu roku również dobrze wpływa na organizm. A w okresie jesienno zimowym wzbogacona o dobre składniki dodatkowo wzmocni ciało człowieka. A nawet jeśli ktoś jest sceptyczny wobec działania ziół i przypraw może taką kawę wypić ze względu na jej smak dla czystej przyjemności.