Opis
Fazenda Rainha
Fazenda Rainha to jedna z naszych kaw speciality, które charakteryzują się czystym, intensywnym, pozbawionym nieprzyjemnej goryczy smakiem i aksamitną, delikatną konsystencją.
Ziarna to 100% Arabika.
Bardzo delikatna, aromatyczna, o pięknej piance. Doskonale nadaje się do espresso i wszystkich kaw na jego bazie.
Profil Smakowy
W smaku wyczuwalne nuty czekolady, orzechów i śliwki.
Pochodzenie
Fazenda Rainha ma powierzchnię 280 hektarów, które zajmuje kawa, a 200 z tych hektarów to żółta odmiana Bourbon.
Warunki geograficzne i doskonały klimat sprawiają, że jest to miejsce stworzone do produkcji kaw speciality.
Polityka środowiskowa Fazendy Rainha opiera się na pogodzeniu produkcji z ochroną środowiska. Jest to plantacja certyfikowana przez BSCA i UTZ. Została finalistą w wieloletnim konkursie Cup of Excellence. Ziarna z Fazendy Rainha są jednymi z najlepiej sprzedających się na świecie.
Jakość ziaren
SlowCoffee oferuje kawę świeżo paloną z najwyższej jakości ziaren Single Origin (pochodzących z jednego ściśle określonego obszaru). Takie ziarna charakteryzują się wyrazistym i niczym niezakłóconym smakiem. Nie wymagają dodatków w postaci mleka, czy cukru, jednak idealnie komponują się z wszelkimi urozmaiceniami. Dowolność w ich przygotowaniu jest niemalże nieograniczona i stanowią idealną bazę do eksperymentów profesjonalnych, jak i amatorskich baristów.
Świeżość
Optymalnym czasem na spożycie kawy według baristów jest okres 4 miesięcy od daty wypalenia. Nasze opakowania zachowują aromat kawy na możliwie jak najdłuższy okres, jednak zaleca się jej regularne spożycie, gdyż po ok. sześciu miesiącach ziarna naturalnie tracą swój aromat i intensywność, a przyjemność z konsumpcji kawy maleje wraz z każdym kolejnym miesiącem. Najlepszym sposobem na cieszenie się z pełni smaku kawy jest jej przygotowanie świeżo po wypaleniu i zmielenie tuż przed zaparzeniem.