Opis
Espresso 800
Wyjątkowa mieszanka Italian Roast dla miłośników Włoskiego espresso.Kawa jest kompozycją brazylijskich ziaren które odpowiadają za gęsty czekoladowo orzechowy charakter oraz robusty z Indii odpowiedzialnej za kremową konsystencję naparu.Dzięki odpowiedniemu wypaleniu kawa posiada intensywny smak i aromat pozbawiony kwasowości.Italian Roast doskonale sprawdza się nie tylko w kawach mlecznych ale również w espresso czy americano.Duża dawka kofeiny pochodzącej z robusty będzie miłym zastrzykiem energii w trakcie dnia.Uniwersalna kawa idealna do ekspresów kolbowych, automatycznych i kawiarek.
Profil Smakowy
W smaku wyczuwalne nuty mlecznej czekolady i orzechów.
Pochodzenie
Arabika -Brasil Santos Guaxupe uprawiana jest w regionie Minas Gerais, w południowo-wschodniej Brazylii, słynącym z wyśmienitych kaw. Rośnie na plantacjach położonych 800- 1000 m n.p.m. Panujące tam specyficzne warunki klimatyczne sprawiają, że z tamtejszych upraw uzyskuje się ziarna o stałej, pewnej jakości i wyjątkowym aromacie.
Robusta -India Cherry AA pochodzi z regionów Tamil Nadu, Karnataka, Bababudangiri, Chikmagalur, Coorg, Kerala.
Rośnie na wysokościowcach od 800 do 2000 m.n.p.m
Jakość ziaren
SlowCoffee oferuje kawę świeżo paloną z najwyższej jakości ziaren Single Origin (pochodzących z jednego ściśle określonego obszaru). Takie ziarna charakteryzują się wyrazistym i niczym niezakłóconym smakiem. Nie wymagają dodatków w postaci mleka, czy cukru, jednak idealnie komponują się z wszelkimi urozmaiceniami. Dowolność w ich przygotowaniu jest niemalże nieograniczona i stanowią idealną bazę do eksperymentów profesjonalnych, jak i amatorskich baristów.
Świeżość
Optymalnym czasem na spożycie kawy według baristów jest okres 4 miesięcy od daty wypalenia. Nasze opakowania zachowują aromat kawy na możliwie jak najdłuższy okres, jednak zaleca się jej regularne spożycie, gdyż po ok. sześciu miesiącach ziarna naturalnie tracą swój aromat i intensywność, a przyjemność z konsumpcji kawy maleje wraz z każdym kolejnym miesiącem. Najlepszym sposobem na cieszenie się z pełni smaku kawy jest jej przygotowanie świeżo po wypaleniu i zmielenie tuż przed zaparzeniem.