Opis
Tanzania Ngila Estate
Tanzania Ngila Estate to jedna z naszych kaw speciality, które charakteryzują się czystym, intensywnym, pozbawionym nieprzyjemnej goryczy smakiem i aksamitną, delikatną konsystencją.
Ziarna to 100% Arabika.
Bardzo delikatna, aromatyczna, o pięknej piance. Doskonale nadaje się do espresso i wszystkich kaw na jego bazie.
Profil Smakowy
W smaku wyczuwalne nuty wiśni, orzechów, karmelu i cynamonu.
Pochodzenie
Ngila Coffee Estate znajduje się w dystrykcie Karatu na zboczach krateru Ngorongoro i jest otoczona rezerwatem Ngila.
Została założona w XX wieku przez niemiecką rodzinę, a po II wojnie światowej przejęta przez brytyjskich rolników, którzy w 1990 roku sprzedali go niemieckiej rodzinie Rudolf Meyer.
Od tamtego czasu jej obszar rozszerzył się, zainstalowano technologię nawadniającą i nowe urządzenia do przetwarzania.
Od ponad 10 lat kawa Ngila jest uznawana za jedną z najlepiej mytych kaw Arabika z Ngorongoro.
Woda strumienia Endoro, pochodząca z Parku Narodowego Ngorongoro, wzbogaca ziarna i tchnie w nie duszę rezerwatu.
Jakość ziaren
SlowCoffee oferuje kawę świeżo paloną z najwyższej jakości ziaren Single Origin (pochodzących z jednego ściśle określonego obszaru). Takie ziarna charakteryzują się wyrazistym i niczym niezakłóconym smakiem. Nie wymagają dodatków w postaci mleka, czy cukru, jednak idealnie komponują się z wszelkimi urozmaiceniami. Dowolność w ich przygotowaniu jest niemalże nieograniczona i stanowią idealną bazę do eksperymentów profesjonalnych, jak i amatorskich baristów.
Świeżość
Optymalnym czasem na spożycie kawy według baristów jest okres 4 miesięcy od daty wypalenia. Nasze opakowania zachowują aromat kawy na możliwie jak najdłuższy okres, jednak zaleca się jej regularne spożycie, gdyż po ok. sześciu miesiącach ziarna naturalnie tracą swój aromat i intensywność, a przyjemność z konsumpcji kawy maleje wraz z każdym kolejnym miesiącem. Najlepszym sposobem na cieszenie się z pełni smaku kawy jest jej przygotowanie świeżo po wypaleniu i zmielenie tuż przed zaparzeniem.