Rodzaje mielenia kawy

Zgodnie z definicją mielenie oznacza proces technologiczny rozdrabniania metodą miażdżenia w różnego typu młynkach. Kawa zasadniczo może być zmielona na cztery sposoby. Oczywiście można kupić ją już zmieloną w sklepie i mieć ją gotową do zaparzenia. Nie mamy wtedy większego wpływu na rodzaj mielenia. Można, więc kupić kawę w ziarnach i zmielić ją samemu w domu. Dlaczego warto spróbować parzenia kawy zmielonej nieco wcześniej? A no, jakość takiej kawy jest dużo lepsza. Świeżo kruszone ziarna dają niesamowity zapach już w trakcie tego procesu. A zalane wrzątkiem otulają aromatem
i pozwalają doświadczyć niezwykłych doznań smakowych. Działanie takiej kawy także jest silniejsze, co również jest sporym jej atutem.
Podstawą dobrej kawy jest to by zmielić ją najlepiej przed samym zaparzeniem. Wcześniejsze rozdrobnienie ziaren powoduje ich wietrzenie. W efekcie nawet dobrej, jakości kawa traci na wartości. Skorupka ziarna, jeśli jest nieuszkodzona, zachowuje smak i aromat kawy nawet do dwóch lat! Z tą wiedzą warto pokusić się o młynek i mielić kawę samemu.
W następnej kolejności warto dobrać grubość mielenia do sposobu parzenia kawy. I tu najogólniej chodzi o to, że im dłużej roztarta kawa ma stykać się z wodą, tym grubiej powinna być zmielona. Przekłada się to na jej moc i aromat. Wobec tego, jaki rodzaj mielenia odpowiada sposobom jej przygotowania?
Kawa bardzo drobno zmielona – w sypkości przypominająca puder – klasyczna kawa po turecku. Ale uwaga, przygotowywana w dżezwie, nie chodzi tu o popularnie nazywaną tak „zalewajkę”;
Kawa drobno zmielona – nieco drobniejsza niż cukier, przyjemna, delikatna w dotyku – ekspres ciśnieniowy;
Kawa średnio zmielona – przypominająca piasek – kawiarki, ręczne zaparzacze ciśnieniowe np. Areopres;
Kawa grubo zmielona – podobna do kryształków soli – ekspresy przelewowe, dripy, dzbanki Chamex.
Poznaliśmy ogólne zasady mielenia kawy. Nie jest to oczywiście wyznacznik tego, co nam smakuje a jedynie podpowiedź jak najlepiej wydobyć smak zamknięty w ziarnach. Wiele zależy od naszych preferencji i gustu. Czy zależy nam na kawie bardziej aromatycznej, mocniejszej? Czy może odwrotnie – delikatnej i łagodnej? Mając świadomość tego, co wpływa na smak kawy możemy do woli eksperymentować z jej przygotowaniem
w zależności od tego, na jaką kawę mamy po prostu ochotę w danym momencie.