Opis
Brasil Santos Guaxupe
Brasil Santos Guaxupe to jedna z naszych kaw premium, które charakteryzują się niczym niezakłóconym smakiem, aksamitną konsystencją i wręcz czarującym aromatem. Kawy tak wysokiej jakości są odpowiednio zbalansowane – ich gorycz, kwasowość i słodycz przenikają się wzajemnie komponując unikalne doznania. Kawy Premium skierowane są do miłośników kofeiny w najczystszej możliwej postaci.
Ziarna to 100% Arabika.
Bardzo delikatna, aromatyczna, o pięknej piance. Doskonale nadaje się do espresso i wszystkich kaw na jego bazie.
Profil Smakowy
W smaku wyczuwalne nuty mlecznej czekolady, orzechów i pomarańczy.
Pochodzenie
Brasil Santos Guaxupe uprawiana jest w regionie Minas Gerais, w południowo-wschodniej Brazylii, słynącym z wyśmienitych kaw. Rośnie na plantacjach położonych 800- 1000 m n.p.m. Panujące tam specyficzne warunki klimatyczne sprawiają, że z tamtejszych upraw uzyskuje się ziarna o stałej, pewnej jakości i wyjątkowym aromacie.
Jakość ziaren
SlowCoffee oferuje kawę świeżo paloną z najwyższej jakości ziaren Single Origin (pochodzących z jednego ściśle określonego obszaru). Takie ziarna charakteryzują się wyrazistym i niczym niezakłóconym smakiem. Nie wymagają dodatków w postaci mleka, czy cukru, jednak idealnie komponują się z wszelkimi urozmaiceniami. Dowolność w ich przygotowaniu jest niemalże nieograniczona i stanowią idealną bazę do eksperymentów profesjonalnych, jak i amatorskich baristów.
Świeżość
Optymalnym czasem na spożycie kawy według baristów jest okres 4 miesięcy od daty wypalenia. Nasze opakowania zachowują aromat kawy na możliwie jak najdłuższy okres, jednak zaleca się jej regularne spożycie, gdyż po ok. sześciu miesiącach ziarna naturalnie tracą swój aromat i intensywność, a przyjemność z konsumpcji kawy maleje wraz z każdym kolejnym miesiącem. Najlepszym sposobem na cieszenie się z pełni smaku kawy jest jej przygotowanie świeżo po wypaleniu i zmielenie tuż przed zaparzeniem.