Opis
Brazylia Venturium
Pochodzenie
Przez bardzo długi okres produkcja robusty w Brazylii była konsumowana przez rynek wewnętrzny.Wraz ze wzrostem udziałów arabiki jakości speciality wzrastał nacisk na producentów robusty, aby Ci wzmocnili swoje wysiłki w zakresie uprawy i przetwarzania Conilonu w tej samej jakości i standardzie jak arabika.
Obecnie stan Espírito Santo jest głównym producentem gatunku w Brazylii, znanego lokalnie jako Conilon.
Nasz Venturium to unikatowe ziarno, które zostało poddane obróbce pulped natural na farmie braci Isaac’a i Lucas’a Venturim.
Bracia są plantatorami kawy w piątym pokoleniu specjalizujący się w uprawie robusty. Skupili się szczególnie na przygotowaniu gleby, selekcji genetycznej, zarządzaniu roślinami i inwestycjami w nowoczesną technologię. Wieloletnie doświadczenie , oraz nakłady poniesione na innowacyjność zaowocowały tym, że Conilon był wielokrotnie nagradzany tytułem Kawa Roku.
Jakość ziaren
SlowCoffee oferuje kawę świeżo paloną z najwyższej jakości ziaren Single Origin (pochodzących z jednego ściśle określonego obszaru). Takie ziarna charakteryzują się wyrazistym i niczym niezakłóconym smakiem. Nie wymagają dodatków w postaci mleka, czy cukru, jednak idealnie komponują się z wszelkimi urozmaiceniami. Dowolność w ich przygotowaniu jest niemalże nieograniczona i stanowią idealną bazę do eksperymentów profesjonalnych, jak i amatorskich baristów.
Świeżość
Optymalnym czasem na spożycie kawy według baristów jest okres 4 miesięcy od daty wypalenia. Nasze opakowania zachowują aromat kawy na możliwie jak najdłuższy okres, jednak zaleca się jej regularne spożycie, gdyż po ok. sześciu miesiącach ziarna naturalnie tracą swój aromat i intensywność, a przyjemność z konsumpcji kawy maleje wraz z każdym kolejnym miesiącem. Najlepszym sposobem na cieszenie się z pełni smaku kawy jest jej przygotowanie świeżo po wypaleniu i zmielenie tuż przed zaparzeniem.