Opis
Cuba Serrano
Pochodzenie
Kuba ku zdziwieniu wielu z nas to nie tylko cudowne cygara i rum. Jak się okazuje jest to wielowiekowy producent wysokiej jakości kawy.
Prekursorem uprawy kawowca na wyspie był Jose Antonio Gelabert , który rozpoczął kawową przygodę w 1748r. Rozkwit plantacji nastąpił w 1789 r. po pojawieniu się Francuskich rolników , którzy musieli uciekać z Haiti po powstaniu niewolników.
Najlepsze plantacje powstawały w regionie Sierra Maestra gdzie warunki klimatyczne i gleba są idealne do wzrostu kawowca.
Obróbka na mokro , oraz średnie palenie w naszej palarni wydobyło bogaty i delikatny aromat z miodową nutą.
Jakość ziaren
SlowCoffee oferuje kawę świeżo paloną z najwyższej jakości ziaren Single Origin (pochodzących z jednego ściśle określonego obszaru). Takie ziarna charakteryzują się wyrazistym i niczym niezakłóconym smakiem. Nie wymagają dodatków w postaci mleka, czy cukru, jednak idealnie komponują się z wszelkimi urozmaiceniami. Dowolność w ich przygotowaniu jest niemalże nieograniczona i stanowią idealną bazę do eksperymentów profesjonalnych, jak i amatorskich baristów.
Świeżość
Optymalnym czasem na spożycie kawy według baristów jest okres 4 miesięcy od daty wypalenia. Nasze opakowania zachowują aromat kawy na możliwie jak najdłuższy okres, jednak zaleca się jej regularne spożycie, gdyż po ok. sześciu miesiącach ziarna naturalnie tracą swój aromat i intensywność, a przyjemność z konsumpcji kawy maleje wraz z każdym kolejnym miesiącem. Najlepszym sposobem na cieszenie się z pełni smaku kawy jest jej przygotowanie świeżo po wypaleniu i zmielenie tuż przed zaparzeniem.