Opis
Kenya Kijani Kiboko
Pochodzenie
Całkowity obszar upraw kawy w Kenii szacuje się na 160 000 hektarów. Plantacje zajmują około jednej trzeciej powierzchni. Jednak najbardziej znacząca część gruntów jest użytkowana przez drobnych rolników , przykładem jest Kijani Kiboko.
Jego nazwa pochodzi od słów suahili „Kijani” oznaczający zielony i „Kiboko” oznaczający hipopotam. Kawa ta składa się ze starannie wyselekcjonowanych partii odmian SL-24, SL-28, Ruiru 11, Batian i K7 uprawianych na bogatych glebach wulkanicznych Kirinyaga i Kiambu.
Kiedy wiśnie kawowca są czerwone i dojrzałe, wcześnie rano są zbierane ręcznie do wiader i przewożone do młyna. Następnie są dokładnie sortowane i odpowiednio usuwane z miąższu.
Po fermentacji kawę myje się czystą wodą i suszy w afrykańskim słońcu na podniesionych zagonach, aż do osiągnięcia optymalnego poziomu wilgotności, około 12%.
Dzieje się to dwa razy w roku, przy czym główny zbiór przypada na okres od października do grudnia, a wczesny zbiór (przy minimalnych ilościach) od kwietnia do lipca.
Obróbka na mokro , oraz średnie palenie w naszej palarni wydobyło bogaty i delikatny aromat z miodową nutą.
Jakość ziaren
SlowCoffee oferuje kawę świeżo paloną z najwyższej jakości ziaren Single Origin (pochodzących z jednego ściśle określonego obszaru). Takie ziarna charakteryzują się wyrazistym i niczym niezakłóconym smakiem. Nie wymagają dodatków w postaci mleka, czy cukru, jednak idealnie komponują się z wszelkimi urozmaiceniami. Dowolność w ich przygotowaniu jest niemalże nieograniczona i stanowią idealną bazę do eksperymentów profesjonalnych, jak i amatorskich baristów.
Świeżość
Optymalnym czasem na spożycie kawy według baristów jest okres 4 miesięcy od daty wypalenia. Nasze opakowania zachowują aromat kawy na możliwie jak najdłuższy okres, jednak zaleca się jej regularne spożycie, gdyż po ok. sześciu miesiącach ziarna naturalnie tracą swój aromat i intensywność, a przyjemność z konsumpcji kawy maleje wraz z każdym kolejnym miesiącem. Najlepszym sposobem na cieszenie się z pełni smaku kawy jest jej przygotowanie świeżo po wypaleniu i zmielenie tuż przed zaparzeniem.