Opis
Espresso NO.3
Wyjątkowa mieszanka dla miłośników Włoskiego espresso.Kawa jest kompozycją brazylijskich ziaren 50% arabica / 50% robusta Gwatemala.Dzięki odpowiedniemu wypaleniu kawa posiada intensywny smak i aromat pozbawiony kwasowości. Doskonale sprawdza się nie tylko w kawach mlecznych ale również w espresso czy americano.Będzie miłym zastrzykiem energii w trakcie dnia.Uniwersalna kawa idealna do ekspresów kolbowych, automatycznych i kawiarek.
Mieszanka kawy składająca się z 50% Arabiki i 50% Robusty to popularny wybór, który łączy w sobie cechy obu gatunków ziaren kawowych. Takie połączenie ma swoje charakterystyczne cechy:
- Smak i aromat: Mieszanka ta może łączyć delikatność i subtelność Arabiki z mocniejszym smakiem i wyrazistymi nutami gorzkimi charakterystycznymi dla Robusty. To może dostarczyć bogatych i zróżnicowanych doznań smakowych.
- Kofeina: Połączenie 50% Arabiki i 50% Robusty oznacza, że zawartość kofeiny jest duża.
To popularna mieszanka charakteryzuje południe Włoch . Łączy w sobie zalety obu gatunków ziaren, tworząc kawę o zrównoważonym i bogatym smaku. Jednak smak i charakter mieszanki mogą wciąż różnić się w zależności od jakości ziaren, procesu prażenia i przygotowywania kawy.
Profil Smakowy
W smaku wyczuwalne nuty mlecznej czekolady i orzechów.
Jakość ziaren
SlowCoffee oferuje kawę świeżo paloną z najwyższej jakości ziaren Single Origin (pochodzących z jednego ściśle określonego obszaru). Takie ziarna charakteryzują się wyrazistym i niczym niezakłóconym smakiem. Nie wymagają dodatków w postaci mleka, czy cukru, jednak idealnie komponują się z wszelkimi urozmaiceniami. Dowolność w ich przygotowaniu jest niemalże nieograniczona i stanowią idealną bazę do eksperymentów profesjonalnych, jak i amatorskich baristów.
Świeżość
Optymalnym czasem na spożycie kawy według baristów jest okres 4 miesięcy od daty wypalenia. Nasze opakowania zachowują aromat kawy na możliwie jak najdłuższy okres, jednak zaleca się jej regularne spożycie, gdyż po ok. sześciu miesiącach ziarna naturalnie tracą swój aromat i intensywność, a przyjemność z konsumpcji kawy maleje wraz z każdym kolejnym miesiącem. Najlepszym sposobem na cieszenie się z pełni smaku kawy jest jej przygotowanie świeżo po wypaleniu i zmielenie tuż przed zaparzeniem.