Opis
Ethiopia Organic Guji
Ethiopia Organic Guji to jedna z naszych kaw speciality, które charakteryzują się czystym, intensywnym, pozbawionym nieprzyjemnej goryczy smakiem i aksamitną, delikatną konsystencją.
Ziarna to 100% Arabika – organiczna.
Mocno orzeźwiająca, idealna na upalne dni. Bardzo delikatna, aromatyczna, o pięknej piance. Doskonale nadaje się do espresso i wszystkich kaw na jego bazie, np. tonic espresso, latte czy cappuccino. Bardzo dobrze smakuje również jako klasyczna czarna kawa czy frappe.
Profil Smakowy
W smaku wyczuwalne nuty mlecznej czekolady, jaśminu i czarnej herbaty. W zależności od przygotowania, niektóre aromaty mogą dodatkowo wzmocnić swoją wyczuwalność.
Pochodzenie
Dimtu Tero to 151ha półleśnego gospodarstwa rolnego. Farma łączy się z lasami Guji, dzięki czemu zawdzięcza im swój niepowtarzalny klimat. Kawa z tej farmy znana jest ze swojego intensywnie miodowego zapachu, a ziarna zbierane są ręcznie i suszone w sposób naturalny na afrykańskim pełnym słońcu.
Jakość ziaren
SlowCoffee oferuje kawę świeżo paloną z najwyższej jakości ziaren Single Origin (pochodzących z jednego ściśle określonego obszaru). Takie ziarna charakteryzują się wyrazistym i niczym niezakłóconym smakiem. Nie wymagają dodatków w postaci mleka, czy cukru, jednak idealnie komponują się z wszelkimi urozmaiceniami. Dowolność w ich przygotowaniu jest niemalże nieograniczona i stanowią idealną bazę do eksperymentów profesjonalnych, jak i amatorskich baristów.
Świeżość
Optymalnym czasem na spożycie kawy według baristów jest okres 4 miesięcy od daty wypalenia. Nasze opakowania zachowują aromat kawy na możliwie jak najdłuższy okres, jednak zaleca się jej regularne spożycie, gdyż po ok. sześciu miesiącach ziarna naturalnie tracą swój aromat i intensywność, a przyjemność z konsumpcji kawy maleje wraz z każdym kolejnym miesiącem. Najlepszym sposobem na cieszenie się z pełni smaku kawy jest jej przygotowanie świeżo po wypaleniu i zmielenie tuż przed zaparzeniem.