Opis
Bolivia Don Zentero
Pochodzenie
Boliwia jest jednym z dwóch krajów Ameryki Południowej, które nie mają dostępu do morza (straciła go w 1884). Na zachodzie wznoszą się góry, natomiast na wschodzie teren się obniża dając idealny klimat do uprawy kawowca.
Kawa jest obecna w Boliwii już od setek lat, jednak przez wiele pokoleń rośliny kawowe były kwestią drugorzędną- sadzono je jako żywopłoty w celu wyznaczenia posiadłości.
Historia kawy w Boliwii tak naprawdę zaczyna się od rewolucji agrarnej , która rozpoczęła się w 1952 roku. Podczas której ziemia została rozdzielona od bogatych właścicieli ziemskich do rdzennych mieszkańców, z których każdy otrzymał mikro działki.
Główne regiony uprawy kawy w Boliwii to Cochabamba, Santa Cruz, Tarija, Yungas, Beni i Pando. Jednak 90% kawy uprawianej w Boliwii pochodzi właśnie z Yungas. W całej Boliwii większość uprawianej kawy to Arabica.
Zazwyczaj kawa uprawiana w Boliwii znana jest z czystego, klasycznego smaku. Smakowi temu towarzyszy jasna, delikatna kwasowość połączona ze słodką, aromatyczną jakością. Ma owocowe nuty mandarynki, gruszki, jabłka, cytryny i moreli. Podczas gdy na pierwszy plan wysuwają się smaki owocowe, po wypaleniu pojawiają się również delikatne aromaty czekolady i karmelu.
Dedykowana jest do alternatywnych metod zaparzania.
Jakość ziaren
SlowCoffee oferuje kawę świeżo paloną z najwyższej jakości ziaren Single Origin (pochodzących z jednego ściśle określonego obszaru). Takie ziarna charakteryzują się wyrazistym i niczym niezakłóconym smakiem. Nie wymagają dodatków w postaci mleka, czy cukru, jednak idealnie komponują się z wszelkimi urozmaiceniami. Dowolność w ich przygotowaniu jest niemalże nieograniczona i stanowią idealną bazę do eksperymentów profesjonalnych, jak i amatorskich baristów.
Świeżość
Optymalnym czasem na spożycie kawy według baristów jest okres 4 miesięcy od daty wypalenia. Nasze opakowania zachowują aromat kawy na możliwie jak najdłuższy okres, jednak zaleca się jej regularne spożycie, gdyż po ok. sześciu miesiącach ziarna naturalnie tracą swój aromat i intensywność, a przyjemność z konsumpcji kawy maleje wraz z każdym kolejnym miesiącem. Najlepszym sposobem na cieszenie się z pełni smaku kawy jest jej przygotowanie świeżo po wypaleniu i zmielenie tuż przed zaparzeniem.