Opis
COSTA RICA LA PASTORA
Kostaryka może poszczycić się ośmioma regionami uprawy kawy, z których najbardziej znanym jest Tarrazú. Ograniczony przez Ocean Spokojny na zachodzie i pasmo górskie Kordyliery Centralnej na wschodzie
Jest to region bujnej roślinności i zapierających dech w piersiach widoków. Przede wszystkim Tarrazú jest idealnym miejscem do uprawy kawy Arabica. Duże wysokości nad poziomem morza i osadowy skład gleby sprzyjają gładkiej i delikatnej kwasowości, z której słyną te kawy, a pobliska rzeka Pirrí zaopatruje region w świeżą wodę. Spółdzielnia CoopeTarrazú, istniejąca od dawna w tym regionie, została założona w 1960 roku. Przed jej założeniem w pobliżu nie było mokrych młynów, do których rolnicy mogliby dostarczać kawę, więc kawa była sprzedawana głównie pośrednikom. Rolnicy mieli również niewielką wiedzę na temat produkcji kawy, co skutkowało niskimi plonami wynikającymi z ich ciężkiej pracy. Dziś CoopeTarrazú jest największą spółdzielnią w regionie, zrzeszającą ponad 5000 członków, którzy dostarczają wiśnie kawowe do wspólnego mokrego młyna. Częścią ich strategii jest zwiększanie produktywności poprzez różne programy szkoleniowe i wizyty inżynieryjne w gospodarstwach rolnych.
Oprócz produkcji wysokiej jakości kawy członkowie angażują się w rozwój społeczny lokalnych społeczności oraz ochronę środowiska poprzez praktyki przyjazne środowisku. Wśród ich inicjatyw znajdują się programy recyklingu, wykorzystanie energii odnawialnej i zmniejszenie zużycia wody. Dzięki korzystnym warunkom glebowo-klimatycznym region słynie z produkcji jednych z najlepszych kaw na świecie.
Duże wysokości nad poziomem morza i tym samym niskie temperatury w nocy powodują, że wiśnie dojrzewają wolniej, w wyniku czego powstają gęste ziarna, które kwalifikują tę kawę jako Strictly Hard Bean (SHB). Kawy z Tarrazú wygrały już wiele międzynarodowych konkursów baristycznych i cuppingowych.