Opis
Salwador San Vice
Pochodzenie
Salwador jest najmniejszym z krajów Ameryki Środkowej.
Produkuję wyjątkowe kawy wysokiej jakości.Historia kawy w Salwadorze jest nierozerwalnie związana z rozwojem kraju.
Wprowadzona pod koniec lat 80 XIX wieku kawa szybko wyparła indygo jako główny towar eksportowy kraju i w latach 20 kawa stanowiła 90% całego eksportu Salwadoru.
Kawa uprawiana jest mniej więcej na terenie całego kraju. Według PROCAFE istnieje 7 regionów kawowych. Nasza kawa została zebrana z regionów San Vicente i Apaneca.
Jest to jeden z najbardziej renomowanych regionów Salwadoru.
Ziarna te to odmiany Pacas, Caturra i Bourbon.
Jakość ziaren
SlowCoffee oferuje kawę świeżo paloną z najwyższej jakości ziaren Single Origin (pochodzących z jednego ściśle określonego obszaru). Takie ziarna charakteryzują się wyrazistym i niczym niezakłóconym smakiem. Nie wymagają dodatków w postaci mleka, czy cukru, jednak idealnie komponują się z wszelkimi urozmaiceniami. Dowolność w ich przygotowaniu jest niemalże nieograniczona i stanowią idealną bazę do eksperymentów profesjonalnych, jak i amatorskich baristów.
Świeżość
Optymalnym czasem na spożycie kawy według baristów jest okres 4 miesięcy od daty wypalenia. Nasze opakowania zachowują aromat kawy na możliwie jak najdłuższy okres, jednak zaleca się jej regularne spożycie, gdyż po ok. sześciu miesiącach ziarna naturalnie tracą swój aromat i intensywność, a przyjemność z konsumpcji kawy maleje wraz z każdym kolejnym miesiącem. Najlepszym sposobem na cieszenie się z pełni smaku kawy jest jej przygotowanie świeżo po wypaleniu i zmielenie tuż przed zaparzeniem.