Opis
Honduras Flor Azul
Pochodzenie
Honduras pomimo niewielkich rozmiarów pozostaje największym producentem kawy w regionie.
Montecillos to jeden z sześciu oficjalnych regionów produkujących kawę w Hondurasie. Położony wzdłuż granicy z Salwadorem ma idealne warunki pogodowe i wysokościowe do uprawy kawy speciality. Ze względu na walory tego regionu, Montecillos zyskało uznanie na całym świecie i nosi nazwę Café de Marcala.
Flor Azul pochodzi ze spółdzielni z COMSA, zlokalizowanej w dzielnicy Marcala w La Paz. Spółdzielnia została założona w 2000 roku przez 45 rolników myślący społecznie. W tamtym czasie rolnicy cierpieli na niskie ceny kawy, które czyniły zbiory nieopłacalnymi. Niemniej jednak COMSA zjednoczyli siły, aby uzyskać dostęp do rynków specjalistycznych i odbudować swoje źródło utrzymania. Dziś spółdzielnia jest liderem w produkcji kawy organicznej. Oferuje szkolenia skupione na rolnictwie ekologicznym i dywersyfikacji gospodarstw, wsparcie infrastruktury przetwarzania przynosząc korzyści swoim rolnikom i całej społeczności.
Jakość ziaren
SlowCoffee oferuje kawę świeżo paloną z najwyższej jakości ziaren Single Origin (pochodzących z jednego ściśle określonego obszaru). Takie ziarna charakteryzują się wyrazistym i niczym niezakłóconym smakiem. Nie wymagają dodatków w postaci mleka, czy cukru, jednak idealnie komponują się z wszelkimi urozmaiceniami. Dowolność w ich przygotowaniu jest niemalże nieograniczona i stanowią idealną bazę do eksperymentów profesjonalnych, jak i amatorskich baristów.
Świeżość
Optymalnym czasem na spożycie kawy według baristów jest okres 4 miesięcy od daty wypalenia. Nasze opakowania zachowują aromat kawy na możliwie jak najdłuższy okres, jednak zaleca się jej regularne spożycie, gdyż po ok. sześciu miesiącach ziarna naturalnie tracą swój aromat i intensywność, a przyjemność z konsumpcji kawy maleje wraz z każdym kolejnym miesiącem. Najlepszym sposobem na cieszenie się z pełni smaku kawy jest jej przygotowanie świeżo po wypaleniu i zmielenie tuż przed zaparzeniem.