Opis
Papua Nowa Gwinea
Pochodzenie
Co przychodzi Ci na myśl, gdy myślisz o Papui Nowej Gwinei?
Najprawdopodobniej niewiele, ponieważ ten odległy kraj pozostaje jednym z najmniej odkrytych. Położony na północ od australijskiego cypla/
wyznaczający wschodnią granicę z Oceanem Spokojnym, kraj ten zachwyca różnorodnością kulturową.
Nic dziwnego , że PNG jest również jednym z najbardziej wiejskich krajów na świecie. Naukowcy uważają również, że wyspa może zawierać wiele nieodkrytych roślin, zwierząt i rdzennej ludności
w swoich bujnych dżunglach. To wystarczające powody, by zwrócić większą uwagę na kawy z tej wspaniałej i nieokiełznanej krainy.
Wszystkie nasadzenia to Arabika, koncentrując się na odmianach Arusha , Bourbon i Caturra.
Połączenie żyznej gleby wulkanicznej ,wysokości uprawy , chłodnego klimatu i obfite opady deszczu tworzą idealne środowisko do uprawy wysokiej jakości kawy Arabika.
Położona w centrum wyżyn PNG prowincja Simbu , z której pochodzi nasza kawa, odpowiada za ok. 10% rocznej produkcji kawy arabika w kraju.
Odkąd kawa została sprowadzona do Simbu na początku lat pięćdziesiątych , ta uprawa stała się najbardziej dochodowym źródłem utrzymania ludności tego regionu.
Biorąc pod uwagę znaczenie i wieloletnie zaangażowanie ludzi w poprawę jakości kawy, prowincja Simbu produkuje obecnie jedne z najlepszych kaw z małych plantacji w PNG.
Ta wysoce wyselekcjonowana kawa ma słodki owocowy posmak połączony z nutą kwasowości , co daje przyjemny winny finish.
Dedykowana jest do alternatywnych metod zaparzania.
Jakość ziaren
SlowCoffee oferuje kawę świeżo paloną z najwyższej jakości ziaren Single Origin (pochodzących z jednego ściśle określonego obszaru). Takie ziarna charakteryzują się wyrazistym i niczym niezakłóconym smakiem. Nie wymagają dodatków w postaci mleka, czy cukru, jednak idealnie komponują się z wszelkimi urozmaiceniami. Dowolność w ich przygotowaniu jest niemalże nieograniczona i stanowią idealną bazę do eksperymentów profesjonalnych, jak i amatorskich baristów.
Świeżość
Optymalnym czasem na spożycie kawy według baristów jest okres 4 miesięcy od daty wypalenia. Nasze opakowania zachowują aromat kawy na możliwie jak najdłuższy okres, jednak zaleca się jej regularne spożycie, gdyż po ok. sześciu miesiącach ziarna naturalnie tracą swój aromat i intensywność, a przyjemność z konsumpcji kawy maleje wraz z każdym kolejnym miesiącem. Najlepszym sposobem na cieszenie się z pełni smaku kawy jest jej przygotowanie świeżo po wypaleniu i zmielenie tuż przed zaparzeniem.