Opis
Mexico Muxbal Estate
Pochodzenie
Meksyk produkuje różnorodną gamę kaw premium, od lżejszych, delikatnych gatunków po słodsze kawy z nutami karmelu lub czekolady.
Te wyjątkowe smaki powstają w wyniku wielu różnych mikroklimatów o zróżnicowanym rozkładzie opadów i bogatych glebach występujących w całym kraju.
Większość kawy produkowanej w tym kraju to Arabica , a Robusta stanowi jedynie około 4% całkowitych zbiorów w kraju. Kawa jest uprawiana w 3 głównych regionach kawowych: Chiapas, Oaxaca i Veracruz.
Kawa oferowana przez nas pochodzi z regionu Chiapas i została wyprodukowana przez Muxbal Estate, rodzinne gospodarstwo położone tuż przy granicy z Gwatemalą. Przebiega przez nią pasmo górskie Sierra Madre, które zapewnia bogate gleby wulkaniczne i duże wysokości, idealne do produkcji kawy.
Gospodarstwo ma około 230 hektarów ziemi, z czego połowę uprawia się kawą. Druga połowa to chroniony rezerwat ekologiczny pełen lasów deszczowych, flory i fauny.
Gospodarstwem zarządza Maeggi Rodriguez i jej rodzina, którzy przywiązują dużą wagę do ochrony swojego naturalnego otoczenia i zarządzania gospodarstwem, stosując praktyki przyjazne środowisku. Kawa ta to aromat melasy, toffi i słodkiego czerwonego jabłka .
Idealnie sprawdza się w espresso, aeropresie i kawiarce.
Jakość ziaren
SlowCoffee oferuje kawę świeżo paloną z najwyższej jakości ziaren Single Origin (pochodzących z jednego ściśle określonego obszaru). Takie ziarna charakteryzują się wyrazistym i niczym niezakłóconym smakiem. Nie wymagają dodatków w postaci mleka, czy cukru, jednak idealnie komponują się z wszelkimi urozmaiceniami. Dowolność w ich przygotowaniu jest niemalże nieograniczona i stanowią idealną bazę do eksperymentów profesjonalnych, jak i amatorskich baristów.
Świeżość
Optymalnym czasem na spożycie kawy według baristów jest okres 4 miesięcy od daty wypalenia. Nasze opakowania zachowują aromat kawy na możliwie jak najdłuższy okres, jednak zaleca się jej regularne spożycie, gdyż po ok. sześciu miesiącach ziarna naturalnie tracą swój aromat i intensywność, a przyjemność z konsumpcji kawy maleje wraz z każdym kolejnym miesiącem. Najlepszym sposobem na cieszenie się z pełni smaku kawy jest jej przygotowanie świeżo po wypaleniu i zmielenie tuż przed zaparzeniem.