Jak spieniać mleko do kawy?

Kawa z pianką? Bardzo chętnie.
Nie znam osoby, która mając wybór nie wybierze kawy właśnie z pianką. Spienione mleko podkreśla szlachetność kawy, jest miłym akcentem już od pierwszego zbliżenia ust do filiżanki. Daje możliwość urozmaicenia kawowego napoju
w zależności od nastroju czy pory roku. Pianka jest wpisana w rodzaj kawy z mlekiem: cappuccino, latte, latte macchiato… naprawdę jest, w czym wybierać. Jednak czy te filiżanki, kubki i szklaneczki z kawowym napojem zwieńczone delikatną pianką są wyłącznie do wypicia w kawiarniach?
Okazuje się, że jest wiele sposobów na zrobienie idealnej pianki w warunkach domowych. Dużo zależy od naszej kreatywności, bo by spienić mleko wystarczy czasami słoik z zakrętką. Jest to najprostszy i najbardziej dostępny sposób, bowiem zdaje się, że każdy w domu posiada, choć jeden wolny słoik, który może posłużyć za shaker do mleka. I właśnie shakera do drinków również można wykorzystać. W obu przypadkach wystarczy podgrzać mleko
i zakręcone naczynie potrząsać dość energicznie przez ok. 40 sekund. W ten sposób uzyskamy smaczną piankę. Innym ręcznym sposobem na mleczną chmurkę do kawy może być French Press, czyli zaparzacz tłokowy. Także w tym wypadku należy podgrzać mleko
i przelać je do dzbanka. A następnie energicznymi ruchami góra dół za pomocą tłoka spienić mleko.
Trochę bardziej mechanicznym sposobem, choć również łatwo dostępnym w warunkach domowych, będzie użycie miksera bądź blendera. W sklepach z artykułami AGD można kupić również ręczny spieniacz na baterie. Ale zasada jest taka sama dla każdego z urządzeń. Ciepłe mleko i do minuty spieniania. W przypadku użycia któregoś z nich warto część wirującą trzymać bliżej powierzchni płynu, co da lepszy efekt i pianka będzie delikatniejsza.
Oczywiście osoby, które posiadają ekspres do kawy z dyszą do spieniania mleka mają temat zamknięty. Jest to rozwiązanie, które wymaga najmniej naszej ingerencji. Wystarczy wybrać odpowiedni program i pianka robi się sama, jakby w automacie czarował niewidzialny barista.
Wiemy już, jakie są domowe sposoby na pyszną piankę do kawy. Pytanie teraz czy każde mleko nadaje się do takiej pianki? Specjaliści od zaparzania kawy mówią prawie jednogłośnie, że każde. To odzwierzęce i to roślinne także. Natomiast są delikatne różnice.
I decydując się na dobór mleka do spienienia warto zwrócić uwagę nie tylko na własne preferencje, ale także na zawartość białka oraz tłuszczu w mleku. Białko odpowiada za objętość powstałej pianki, natomiast tłuszcz za smak i teksturę. Niemal wszyscy bariści podają, że najlepsze rezultaty można uzyskać z mleka o zawartości tłuszczu między 3,5%
a 4,0%. Poza tym im świeższe mleko tym łatwiej je spienić. By uzyskać piankę domowymi sposobami należy je podgrzać. Wyjątkiem jest tutaj ekspres, który sam wykonuje tę czynności i my możemy ją pominąć.
Po raz kolejny okazuje się, że dla chcącego nic trudnego. Pyszna kawa może cieszyć nie tylko w przytulnej kawiarni, ale również we własnym domu. Możemy zaskoczyć nią gości, ale
a także raczyć się nią we własnym towarzystwie. Bowiem każda okazja jest dobra by napić się aromatycznej kawy z delikatną pianką.
Ręczny miałam ale nie sprawdził się przy zimnym mleku. French press rozbiłam… I w końcu kupiłam spieniacz indukcyjny Lauben. Nic nie potłukę i mogę spieniać na zimno!