Rodzaje palenia ziaren kawy

Odpowiednie wypalenie ziaren kawy wpływa na jej kolor, aromat, smak, ale również zawartość kofeiny. Wyróżniamy trzy profile palenia: jasny, średni, ciemny. W zależności od tego jak długo i w jak wysokiej temperaturze ziarna będą palone, takie pozyskamy profile. Ogólna zasada palenia ziaren mówi o tym, że im dłużej są one palone tym bardziej obniżany jest zasób smaków i aromatów. Patrząc na to z drugiej strony – im krótsze wypalanie tym więcej tych naturalnych smaków i aromatów danego ziarna zostaje wydobytych
i zachowanych.
Jak zatem rozkładają się walory kawy w zależności od rodzaju palenia?
Jasny profil palenia kawy
Inaczej zwany cinammon. Ziarna są wypalane, ale z uwagą by olejki eteryczne nie wydobywały się z nich na zewnątrz. I właśnie z tego powodu ziarna pozostają suche. Są twarde i mało kruche, kolor zaś słabo brązowy. Cała zawartość kawy pozostaje w ziarnie, dając w efekcie napar kwaskowaty w smaku, z wyczuwalnymi nutami kwiatowymi i owocowymi.
Średni profil palenia kawy
Średni, czyli american – ten profil idealnie nadaje się do domowych sposobów parzenia kawy. Ziarna nabierają ładnego, brązowego koloru. Są na tyle kruche, że łatwo można je zmielić
w młynku. Kawa z tej fazy wypalania daje najbardziej zbalansowany smak. Kwaskowatość jest wyczuwalna, choć niezbyt nachalna, idealnie łączy się z innymi aromatami i słodyczą lekko skarmelizowanych ziaren. Oczywiście wiele zależy od rodzaju ziarna. Ale niewątpliwie średni profil palenia daje zbalansowany smak, który nadaje się do wielu sposobów parzenia, także tych popularnych w prywatnych zaciszach, jak kawiarki, dropy, french pressy oraz ekspresy różnego typu.
Ciemno palona kawa
Full to określenie ciemno palonej kawy. Ziarna z tego profilu odznaczają się naturalnymi olejami, które się z nich wydobywają oraz ciemnobrązową barwą. W smaku charakteryzuje się ona brakiem kwaskowatości, którą zastępuje goryczka. Najdłuższe palenie daje także aromat dymu, wyczuwalny jest smak czekolady lub orzecha. Gorzki napar nie będzie jednak wysoko bogaty w kofeinę, bowiem wypala się ona razem z ziarnami. Dlatego ziarna ciemno palone, nie pobudzą tak bardzo jak kawa zaparzona z ziaren o innym stopniu wypalenia.
Kawa to taki rodzaj trunku, który daje nam wiele możliwości doznań smakowych. Możemy eksperymentować nie tylko z dodatkami, sposobem parzenia czy rodzajem kawy (z racji miejsca jej pochodzenia), ale także z profilem palenia. Co więcej każdy rodzaj kawy będzie też smakował inaczej w innym sposobie jej wypalania. Sumuje się to na niezliczoną liczbę prób i sposobów picia kawy. Zdecydowanie jest to ogromny atut tego naparu, który w swej różnorodności może za każdym razem zaskoczyć nas smakiem i aromatem.