Najpopularniejsze sposoby parzenia kawy
Ziarna kawy, które potraktujemy wrzątkiem zawsze dają kawę parzoną. W ten sposób uzyskujemy napar, który zdaje się być jednym z najpopularniejszych napojów. Teoretycznie, zalanie odmierzonej ilości sypkich ziaren, daje ten sam efekt. Aby stwierdzić, który
z dostępnych sposobów najbardziej nam odpowiada, najlepiej przetestować i posmakować kawę przygotowaną właśnie, którymś ze sposobów jej parzenia.
Najprostszym i najszybszym sposobem jest zalanie zmielonych ziaren kawy wsypanych wprost do kubka lub filiżanki gorącą wodą. Ta metoda nie wymaga żadnego dodatkowego sprzętu, dzięki czemu można ją stosować nawet na biwaku, kiedy nie mamy pod ręką nic więcej poza czajnikiem. Dobrej jakości kawa nigdy nie zawiedzie smakiem. Jednak trzeba się liczyć z tym, że ta strategia parzenia kawy nie eliminuje fusów, a to może nie być komfortowe.
Innym, również nieskomplikowanym sposobem jest użycie kawiarki. Wystarczy wybrać taką, która jest wykonana z dobrej jakości stopu. Bowiem słaby stop i wysoka temperatura wody, może powodować przenikanie do kawy metalicznego posmaku. A co gorsza uwalniać szkodliwe związki. Kawiarki mogą być różnej wielkości i od tego zależy ile kawy do niej wsypiemy. Istotne jest to, że w ten sposób przygotowujemy porcję od razu do spożycia. Dlatego wybierając tę metodę parzenia, dobrze jest wcześniej określić własne potrzeby, by cieszyć się świeżą, pachnącą i pyszną kawą. Dodatkowo warto wiedzieć, że ziarna do kawiarki powinny być zmielone dość drobno, a sam czajniczek należy zdjąć z palnika od razu po tym, kiedy kawa się przeleje. Dzięki temu napar będzie idealny i aromatyczny, ale bez gorzkiej nuty.
Aby cieszyć się głębią smaku kawy, można skorzystać z French Pressu lub Aeropressu. Są to metody inne, choć nieco podobne do siebie. Obie, bowiem wykorzystują tłok, dzięki któremu zaparzone ziarna oddzielane są od gotowego naparu. Do wykonania kawy potrzebna będzie woda w temperaturze 90 stopni. Jednak inaczej rozkładają się proporcje kawy w tych metodach. Do French Pressu potrzebne jest 6 gramów kawy na 100 ml wody, ziarna zmielone grubo (zalane do wysokości ziaren), które po zamieszaniu zostają we wrzątku na minutę. Po tym czasie trzeba ponownie zamieszać i uzupełnić napar wodą by znów pozostawić go na kolejne trzy minuty. Dopiero wtedy docisnąć tłok i rozlać do filiżanek. Do Aeropressu potrzeba ok. 20 gramów kawy na 250/270 ml naparu. Ziarna powinny być zmielone drobno, najlepiej tuż przed zaparzeniem.
Sporą popularnością cieszą się także różnego typu ekspresy. Dają one możliwość wyboru kawy od espresso, przez cappuccino po americano za dotknięciem jednego guzika. Same mielą ziarna i pienią mleko. Oczywiście nie każdy sprzęt będzie miał wszystkie te funkcje, bo dobieramy go indywidualnie do potrzeb i budżetu. Jeśli lubimy pić kawę ze względu na moc, którą nam daje, taki ekspres sprawdzi się znakomicie. Natomiast, jeśli parzenie i picie tego głębokiego naparu jest dla nas dodatkowo pewnego rodzaju rytuałem, przyjemnością dnia, idealny będzie ekspres kolbowy, który wymaga nieco więcej czasu i cierpliwości.
Metod parzenia kawy jest dużo, co daje możliwość wielu doznań smakowych. Ważne jest aby wybrać kawę dobrej jakości, najlepiej kawę z rzemieślniczej palarni. Po przetestowaniu kilku sposobów można już w pewnym stopniu określić swoje upodobania. Podobnie jak przy wyborze rodzaju kawy można eksperymentować z typem parzenia
i cieszyć się chwilą z aromatyczną filiżanką doskonałej kawy.