Co to jest kawa?

co to jest kawa

Co to jest kawa?

Każdy rozpoznaje palone ziarna kawy, ale nie każdy widział kawowca .

Drzewa kawowca mogą urosnąć do ponad 9 metrów wysokości. Każde drzewo pokryte jest najczęściej zielonymi, woskowymi liśćmi rosnącymi naprzeciw siebie parami. Ponieważ rośnie w ciągłym cyklu, nie jest niczym niezwykłym jednoczesne obserwowanie kwiatów, zielonych owoców i dojrzałych owoców na jednym drzewie.

Wiśnia dojrzewa po pierwszym kwitnieniu prawie rok, a pełne owocowanie następuje po około 5 latach wzrostu. Chociaż rośliny kawy mogą żyć nawet 100 lat, zazwyczaj są najbardziej wydajne w wieku od 7 do 20 lat. Właściwa pielęgnacja może utrzymać, a nawet zwiększyć ich wydajność przez lata, w zależności od odmiany. Przeciętne drzewo kawowe produkuje około 5 kilogramów kawowych wiśni rocznie lub 1 kilogram zielonych ziaren.

Cała kawa uprawiana komercyjnie pochodzi z regionu świata zwanego Pasem Kawowym. Drzewa najlepiej rosną na żyznej glebie, z łagodnymi temperaturami, częstymi deszczami. Zacienienie także wpływa pozytywnie na wzrost kawowca.

Klasyfikacja botaniczna

Kawa swoje genetyczne pochodzenie znajduje w rodzaju roślin znanych jako Coffea. Eksperci szacują, że istnieje od 25 do 100 gatunków kawowców.

Rodzaj ten został po raz pierwszy opisany w XVIII wieku przez szwedzkiego botanika Carolusa Linneausa, który również opisał Coffea Arabica w swoim Species Plantarum w 1753 roku. Od tego czasu botanicy nie zgadzają się co do dokładnej klasyfikacji, ponieważ rośliny kawy mogą być bardzo zróżnicowane. Mogą to być małe krzewy lub wysokie drzewa, z liśćmi o wielkości od 2cm do 40 cm, w kolorach od fioletowego lub żółtego do ciemnozielonego.

W komercyjnym przemyśle kawowym istnieją dwa ważne gatunki kawy — Arabika i Robusta.

Coffea Arabica — Arabika

Coffea Arabica wywodzi się z drzew kawowych odkrytych w Etiopii. Drzewa te produkują dobrą, łagodną, ​​aromatyczną kawę i stanowią około 70% światowej produkcji kawy. Ziarna są bardziej płaskie i wydłużone niż Robusta i zawierają mniej kofeiny.

Na światowym rynku kawy Arabika osiągają najwyższe ceny. Lepszymi arabikami są kawy wysoko uprawiane — zwykle uprawiane na wysokości od 610 do 1830 metrów nad poziomem morza — chociaż optymalna wysokość zmienia się wraz z odległością od równika.

Najważniejszym czynnikiem jest to, że temperatury muszą pozostać łagodne, najlepiej od 15 do 24 stopni, przy około 1500 mm opadów rocznie.Drzewa arabiki są kosztowne w uprawie, ponieważ idealny teren jest zazwyczaj stromy, a dostęp do nich jest utrudniony. Również dlatego, że drzewa są bardziej podatne na choroby niż Robusta, wymagają dodatkowej opieki i uwagi.

Coffea canephora — C. canephora var. Robusta

Odmiana: Robusta

Większość Robusty na świecie jest uprawiana w Afryce Środkowej i Zachodniej, częściach Azji Południowo-Wschodniej, w tym w Indonezji i Wietnamie, oraz w Brazylii. Produkcja Robusty rośnie, choć stanowi tylko około 30% światowego rynku.

Robusta stosowana jest przede wszystkim w mieszankach oraz do kaw rozpuszczalnych. Samo ziarno robusty wydaje się być nieco bardziej okrągłe i mniejsze niż ziarno arabiki.

Drzewo Robusta jest bardziej obfite i odporne na choroby i pasożyty, dzięki czemu uprawa jest łatwiejsza i tańsza. Ma również tę zaletę, że jest w stanie wytrzymać cieplejsze klimaty, preferując stałe temperatury od 24 do 29 stopni Fahrenheita, co umożliwia jej uprawę na znacznie niższych wysokościach niż Arabika.

Wymaga około 1500 mm opadów rocznie i nie jest w stanie wytrzymać mrozu. W porównaniu z Arabiką, ziarna Robusty dają kawę o wyrazistym smaku i około 50-60% więcej kofeiny.

Anatomia kawowej wiśni

Zewnętrzna skórka kawowca nazywana jest exocarpem. Pod nią znajduje się mezocarp, cienka warstwa pulpy, po której następuje śluzowata warstwa zwana pektyną. Same ziarna są pokryte papieropodobną kopertą zwaną endocarpem, częściej określaną jako pergamin.

Wewnątrz pergaminu, obok siebie, leżą dwie fasolki, każda osobno pokryta kolejną cienką błoną. Biologiczna nazwa tej skórki nasiennej to spermoderma, ale w handlu kawą jest ona ogólnie określana jako srebrna skórka.

W około 5% światowej kawy w wiśni znajduje się tylko jedno ziarno. Nazywa się to gruszką (lub caracol lub „ślimak” w języku hiszpańskim) i jest to naturalna mutacja. Niektórzy uważają, że ziarna są w rzeczywistości słodsze i bardziej aromatyczne, są zatem sortowane na specjalną sprzedaż.

Masz pytania dotyczące kawy? Zchęcamy do kontaktu z firmą SLOW COFFEE.

Nasze smaki

co to jest kawa blog slow coffee
co to jest kawa blog slow coffee2 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.
0
    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróć do sklepu
    Zadzwoń
    GPS