Czym jest kawa kuloodporna? Przepis na booletproof coffee

Kawa kuloodporna czyli jaka? Sama nazwa powstała, jako nazwa marketingowa. Wymyślił ją amerykański bloger, David Asprey. Jednocześnie to on rozpropagował popularność tej kawy.
Ale od początku. Wspomniany Asprey podróżował po Tybecie, gdzie posmakował herbaty z masłem zrobionym z mleka jaka. W tamtejszym klimacie taki napój jest popularnym źródłem energii i sposobem na rozgrzanie się. Nie jest to do końca coś nowego, bo napoje z dodatkiem tłuszczu były znane już wcześniej w innych regionach świata, np. w krajach Afryki. Jednak po powrocie do Stanów Asprey eksperymentował i herbatę zamienił na kawę a masło z mleka jaka zastąpił zwykłym masłem krowim, ale z dodatkiem oleju kokosowego. Później opisał recepturę w poście i jak się okazało kawa buletproof podbiła świat.
Dlaczego? Bo świetnie wpisuję się w popularną w ostatnim czasie dietę ketogeniczną. Jest to dieta niskowęglowodanowa a jej głównym składnikiem kalorycznym jest właśnie tłuszcz. Zamiast cukru, białego chleba, owoców a nawet warzyw dominują tłuste ryby i mięso. Do tego można dołożyć składniki z umiarkowaną ilością białka i śladową zawartością węglowodanów. Dietetycy zgodnie twierdzą, że dieta keto może być korzystna dla organizmu, ale tylko wtedy, gdy jest stosowana przez krótki czas i nie ma przeciwwskazań.
W takim razie jak zrobić taką kawę kuloodporną? Przepis jest banalnie prosty. Potrzebna jest ulubiona kawa dobrej, jakości masło i olej kokosowy. Porcję gotowej kawy wystarczy przelać do blendera i dodać do niej dwie łyżeczki masła (na filiżankę kawy) i jedną solidną łyżkę oleju. Wszystko dokładnie ze sobą zblendować. Kawa jest gotowa do wypicia, gdy wszystkie składniki połączą się ze sobą.
Taka kawa jest popularna wśród osób na diecie nieskowęgowodanowej, ale także wśród sportowców. Swego czasu polecała ją także Anna Lewandowska. Ten prosty napój pomaga spalić zbędny tłuszcz nawet, gdy nie stosujemy diety keto, ale także dodaje energii. Niektórzy stosują wzmocnioną kawę zamiast śniadania o poranku.
Jak zawsze trzeba pamiętać, że nie każdy może sobie pozwolić na obciążenie organizmu dodatkową dawką tłuszczu. Osoby z insulinooporną cukrzycą i stosujące niektóre leki na cukrzycę typu 2, osoby z zaburzeniami odżywiania, chorzy na nerki, trzustkę a także kobiety w ciąży i karmiące piersią powinni unikać mieszanki kawy i masła.