Czym jest kawiarka?

kawiarka

Kawiarka, czyli niewielkie urządzenie przypominające dzbanek na pierwszy rzut oka wygląda nieco prymitywnie jednak, kiedy poznamy ją bliżej okazuje się, że jest genialnym w swej prostocie i niezawodnym wynalazkiem.

Jej korzenie sięgają czasów jeszcze sprzed II Wojny Światowej, kiedy to Włoch, amator kawy – Alfonso Bialetti szukał rozwiązania dla parzenia aromatycznego trunku bez dostępu do profesjonalnej kuchni. Potrzeba matką wynalazku i w tym wypadku Włoch kierujący na co dzień fabryką maszyn i części aluminiowych, opracował urządzenie, które pozwala cieszyć się głębokim smakiem i niesamowitym zapachem kawy. I tak oto od 1933 roku zmielone ziarna można parzyć w kawiarce, która znana jest także, jako mokka lub kafetierka.

Tradycyjna kawiarka ma swój specyficzny kształt, który nieco przypomina diament, ale nie
w stożku a w walcu. Na rynku można dostać także kształt dzbanka okrągłego, mniej lub bardziej pękatego. Jednak działanie jest takie samo. Ważne by przy wyborze kawiarki zwrócić uwagę na tworzywo, z którego została wykonana. Ma to, bowiem wpływ zarówno na smak parzonej kawy jak i na samą żywotność urządzenia. I tak wspomniana już tradycyjna kawiarka, o specyficznym kształcie, najczęściej zrobiona jest ze stopu aluminium, natomiast jej rączka jest bakelitowa. Te nowocześniejsze mokki są zazwyczaj gładkie i stalowe (chodzi o specjalną stal kwasoodporną). Są one zdecydowanie bardziej trwałe od aluminiowych. Jednak oba rodzaje czyści się bardzo łatwo, wystarczy bieżąca woda bez detergentów. O tym warto pamiętać by później kawa nie miała posmaku płynu do mycia naczyń.

Każda kawiarka składa się z podstawy, do której wlewa się wodę. W tej części znajduje się także zaworek zabezpieczenia oraz gwint. Następnie znajduje się dren i sitko ekstrakcyjne, gumowe podkładki (uszczelki). A na samym szczycie jest przegródka na gotową kawę
z przykrywką i rączka. Pytanie jak to się dzieje, że niewinny dzbanuszek jest w stanie wyprodukować smakowitą kawę? Woda z dolnego naczynia, pod wpływem ciepła zmienia się w parę wodną i tym samym podnosi ciśnienie w zbiorniku. Dzięki temu woda zostaje przepchana przez lejek do sita napełnionego kawą. Woda, a raczej już napar kawowy, przechodzi przez kolejny lejek do naczynia właściwego. Kawa napełnia dzbanuszek i jest gotowa do rozlania w filiżanki. Bardzo ważna kwestią w przygotowywaniu kawy tym sposobem jest fakt, że wodę należy nalać do wysokości zaworu bezpieczeństwa. Niektóre modele posiadają wewnątrz miarkę, co nieco ułatwia sprawę. Jednak o tym by nie zakrywać wentylka wodą dobrze jest pamiętać. Aby kawa smakowała lepiej dobrze też nalać gorącej wody, która szybciej się zagotuje i zmniejszy czas parzenia ziaren, które muszą być odpowiednio zmielone. A samą kawiarkę zdjąć ze źródła ciepła zaraz po wypełnieniu jej kawą. Te zabiegi sprawią, że kawa z kawiarki będzie smaczna i niezwykle aromatyczna, pozbawiona nawet odrobiny goryczy.

Używanie kawiarki ma wiele plusów. Jest to niewielkie naczynie, które zajmuje mało miejsca i jest proste w obsłudze. Łatwo zadbać o jego czystość. Dzięki temu, że jest poręczne
i wytrzymałe może posłużyć nawet w nietypowych miejscach, np. na obozie, ognisku, co sprawi, że będziemy mogli cieszyć się pyszną, własnoręcznie zrobioną kawą prawie zawsze tam gdzie akurat będziemy. Smak parzonej kawy z kafetierki niewiele różni się od dobrego ekspresu a przy tym rozsiewa niesamowity zapach dookoła. A to wszystko za przystępną cenę, bowiem to urządzenie można zakupić już za niewielką kwotę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.
0
    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróć do sklepu
    Zadzwoń
    GPS