Dlaczego kawa rzemieślnicza jest lepsza od przemysłowej?

kawa rzemieslnicza

Z biegiem czasu zmienia się świadomość społeczeństwa i podejście w wielu tematach, w tym także do żywienia. Z większą starannością kupujemy produkty spożywcze. Zwracamy uwagę na sposób produkcji, kraj pochodzenia czy skład. Kawa i napoje kawowe również należą do grupy produktów spożywczych. Przyjrzyjmy się, zatem jaka jest różnica między kawą rzemieślniczą a przemysłową.

Aby kawa cieszyć się filiżanką dobrej kawy musi być ona zaparzona z dobrej jakości ziaren. Najlepiej starannie wyselekcjonowanych i traktowanych bez pośpiechu w odpowiedniej temperaturze do uzyskania oczekiwanego koloru, bez utraty aromatu i naturalnych właściwości. Niestety duże koncerny nastawione są na masowe przetwórstwo i szybką sprzedaż dużych ilości gotowych paczek produktu. W efekcie do takiej kawy trafiają także ziarna uszkodzone, zgniłe, niedojrzałe a często również inne ziarna np. kukurydzy oraz różne zanieczyszczenia jak gałązki czy kamyki. Nie ma, bowiem czasu na przejrzenie worków
z zielonymi ziarnami. Wszystkie te rzeczy trafiają razem z dobrym ziarnem do dużego pieca
i tam są palone na ciemny kolor, tak by ukryć wszelkie defekty. Po procesie palenia przychodzi czas na proces chłodzenia ziarna. W dużych piecach dzieje się to za pomocą wody. Ten sposób uszkadza ziarna i wpływa na zmianę ich wilgotności. W efekcie daje to kawę, z której powstaje napar kwaśny i pełen goryczy. Kwaskowaty posmak, który
w zależności, od jakości ziarna może się różnić, producent tłumaczy preferencjami konsumentów. Co w zasadzie jest chwytem marketingowym, bo dobrze przygotowane ziarna nie powinny wcale tak smakować. Różne marki korzystają także na sprzedaży kawy naturalnej mielonej. Jak łatwo się domyślić w zmielonej już kawie trudniej znaleźć uchybienia producenta. Niestety trzeba tu wspomnieć też o tym, że kawa tak przygotowana
i sprzedawana zawiera związki rakotwórcze. W łuskach ziaren, które nie są odrzucane
i w wilgotnym środowisku przy odpowiedniej temperaturze grzyby i pleśń mnożą się, co skutkuje pojawieniem się w kawie rakotwórczych toksyn. Podobnie wygląda to z kawą rozpuszczalną.

Palenie kawy w piecach rzemieślniczych cechuje prostota. Samo urządzenie nie jest zbyt skomplikowane i nie jest w pełni zależne od programu komputerowego. Najprostsze z nich składają się z czterech elementów i kilku przycisków a pojemność waha się pomiędzy 1 kg
a 100 kg objętości. Daje to możliwość dokładnego panowania nad procesem palenia ziaren, co w efekcie skutkuje dobrym ich przygotowaniem do późniejszego parzenia wywaru. Bardzo istotnym o ile nie najistotniejszym w całym procesie palenia jest roaster. Człowiek, który czuwa nad paleniem ziaren i dzięki swoim umiejętnościom dba, o jakość ich przygotowania. To od jego decyzji zależy finalny smak i aromat przygotowywanej kawy. Doświadczenie „mistrza ceremonii” ma duże znaczenie, bowiem proces wypalania kawy uruchamia szereg skomplikowanych procesów. Składa się na nie degradacja cukrów, kwasów, lipidów
i aminokwasów czy karmelizacja. W tym czasie ziarna nabierają smaku, aromatu, zamierzonego kwaskowatego posmaku lub charakterystycznej goryczki. W ten sposób ziarna chłodzone są powietrzem i nie są narażone na zawilgotnienie oraz pleśnienie. Struktura ziarna pozostaje nieuszkodzona, co daje gwarancję znakomitego smaku kawy.

Wybór kawy czy wybór palarni, z której później cieszymy się filiżanką czarnego naparu zależy wyłącznie od nas samych. Jednak odpowiadając na pytanie zadane w tytule artykułu, okazuje się, że dla naszego zdrowia i samopoczucia lepsza będzie kawa traktowana w piecu rzemieślniczym. Oferuje ona zdrowszą, smaczniejszą, bardziej aromatyczną i bezpieczną kawę z pewnych ziaren, nieskażonych grzybami i toksynami. A przecież to, co jemy i pijemy dziś, a co buduje nasz organizm i umacnia go, ma wpływ na to, jakie będzie nasze jutro.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.
0
    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróć do sklepu
    Zadzwoń
    GPS