Kawa speciality – czym jest?

zestaw speciality

Kawa speciality jest określeniem na produkt, który powstał z ziaren najwyższej jakości.

Pisaliśmy już o ziarnach single origin i o nie właśnie tutaj chodzi. Takich, które były hodowane w specjalnych warunkach mikroklimatycznych. Dodatkowo określenie speciality świadczy, o jakości ziarna, które oceniają eksperci. Są nimi wykfalifikowani bariści czy może raczej somelierzy kawy. Ich profesjonalna nazwa to Q-Graderzy, czyli wyszkoleni degustatorzy, którzy to właśnie mają za zadanie dokonać oceny ziaren. Ludzie z pasją
i zaangażowaniem znający smak i aromat kawy z różnych zakątków świata. Aby kawa zyskała miano speciality musi otrzymać przynajmniej 80 na 100 możliwych punktów.

Komisja przyznaje je za wygląd, kolor, zapach i oczywiście smak. Wszystko odbywa się po uprażeniu ziaren i po ich zaparzeniu.

Kawę speciality cechuje przede wszystkim niezwykły smak i aromat, po którym to można już wyczuć staranność przygotowywania i wyboru ziaren, jako tych najlepszych. Najbardziej doświadczeni specjaliści kawowi wymieniają konkretne punkty by przybliżyć miłośnikom czarnego naparu, czym jest, jakość speciality. Przede wszystkim jest to gwarancja świeżego zbioru i zrównoważony rozwój. Bardzo często palarnie lub hurtownie współpracują bezpośrednio z farmerem, producentem ziaren, dzięki czemu zbiory trafiają szybciej do sprzedaży i klienta a farmer otrzymuje lepsze wynagrodzenie za swoją pracę. Większy budżet plantatora to więcej możliwości inwestycji i podnoszenia, jakości upraw. Q-Graderzy przyznając punkty zwracają szczególną uwagę na najwyższą jakość ziaren. Zarówno, jeśli chodzi o etap wzrostu jak i późniejszą ich selekcję. Bowiem te sygnowane jako speciality muszą być wolne od wad, nie mogą być zmieszane z ziarnami skażonymi pleśnią lub inną chorobą. Kawa ma być zaparzona z samych ziaren kawowca, bez zanieczyszczeń typu gałązki czy listki. Gwarantuje to, że napar posiada wyjątkowy smak, tak czysty i słodki, że nie ma potrzeby dosładzać napoju cukrem. Dodatkowo, dzięki takiej starannej trosce, o jakość ziaren, doskonale da się wyczuć, z jakiego region pochodzą.

Jest to ogromny atut dla koneserów kawy, która smakuje inaczej w zależności, z jakiego końca świata pochodzi.

W odróżnieniu od kaw sklepowych, popularnych mieszanek, które w rzeczywistości smakują podobnie. Dlatego kolejnym, i może najważniejszym, atutem kaw speciality jest wybór. Sięgając po taką kawę możemy sami zdecydować, jaki ma być jej smak. Czy chcemy wyczuwać nuty owocowe, czy ziołowe, czy czekoladowe. To dużo więcej niż tylko intensywność goryczy
i kwaskowatości. Aby cieszyć się taką kawą, jej niesamowitym smakiem i aromatem, najlepiej kupić ją w sprawdzonej palarni kawy, gdzie ziarna są przygotowywane i wypalane świeżo przed sprzedażą. Dzięki czemu ziarna zachowują swoje właściwości jeszcze przez kolejne tygodnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.
0
    0
    Koszyk
    Twój koszyk jest pustyWróć do sklepu
    Zadzwoń
    GPS