Kawy „Single origin” – co to oznacza?

„Single origin” to w dosłownym tłumaczeniu ,,jedno źródło”. Tym mianem określa się kawy jednorodne, które są pozyskiwane z jednej, ściśle zdefiniowanej lokalizacji. Pojęcie to jest jednakże bardzo szerokie. Ziarna mogą pochodzić z jednego kraju, regionu, gospodarstwa, a nawet zbioru i części działki (tzw. microlot).
Kawy single origin nieprzypadkowo cieszą się uznaniem znawców. Produkty tego rodzaju cechuje wysoka jakość. Najczęściej zaliczane są do segmentu speciality. Są tworzone przy bliskiej współpracy specjalistów, którzy doglądają ich produkcję i dbają o to żeby jakość była jak najwyższa. Dużą zaletą tego typu kawy jest jej identyfikowalność – możliwość dokładnego poznania skąd jest pozyskiwana. Miłośnicy ,,małej czarnej” szczególnie uwielbiają ten rodzaj kawy, ponieważ umożliwia spróbowanie miejscowych smaków – jak natura i powietrze w danym rejonie ukształtowały drzewa kawowe i uformowały smak ziaren kawy, jaka nuta smakowa przoduje w niewielkiej, określonej części świata. To umożliwia nam wyczucie w nich typowych regionalnych aromatów – nuty owoców, przypraw czy kwiatów. Inaczej niż w przypadku kaw z mieszanki ziaren, kawy speciality całkowicie się od siebie różnią. Bardzo trudno jest pomylić kawy z różnych regionów. Przykładowo meksykańskie ziarna „Maragogype“ będą miały nuty słodyczy karmelu, świeżych ziół i przypraw, zaś w etiopskie ziarna „Gesha” mają zauważalne nuty różnych owoców: jagód, śliwek i jabłek.
Kawy jednorodne zazwyczaj nie są dostępne przez cały rok ze względu na fakt, że okres ich zbiorów i produkcji związany jest z regionem, z którego są pozyskiwane. Sprawia to, iż są produktem bardzo pożądanym i wyjątkowym. Smak kaw single origin uzależniony jest od warunków klimatycznych, które mogą ulegać zmianom się z roku na rok. Z tego względu ich degustacja zawsze jest wyjątkowym przeżyciem w odróżnieniu od blendów (kawowych mieszanek) pozbawionych oryginalnych cech smakowych.
Na smak mieszanek kawowych większy wpływ niż pochodzenie ziaren ma sposób ich obróbki, palenia czy parzenia. Do produkcji mieszanek zazwyczaj używa się ziaren pozyskiwanych z kilku regionów. Dobierane są takimi metodami, żeby ich aromaty nawzajem się uzupełniały. Sprawia to, że ich smak jest stabilny i zrównoważony. Nie ulega też wahaniom pod wpływem aspektów przyrodniczych – walory smakowe w mieszance pozostają te same i nie zmienia się ich cena. Mieszanki różnych kaw umożliwiają rozkoszowanie się różnorodnością smaków. Ciężko jednakże znaleźć w nich charakterystyczne, regionalne smaki. Kawowe mieszanki można kupić na rynku przez cały rok. Z uwagi na złożony smak są powszechnie używane do przygotowania espresso. Znakomicie komponują się z dodatkiem mleka. Mogą być palone różnorakimi sposobami zależnie od upodobań. Kawy blend to świetna opcja dla osób, które lubią przewidywalność
i stabilność.
Kawy single origin są doskonałą ofertą dla osób szukających nowych kawowych wrażeń
i smaków. Niewątpliwie jest do świetny wybór dla wielbicieli lokalnych aromatów. Kawy jednorodne pozwalają poszerzyć swoje kawowe doświadczenia, odkryć regionalne rodzaje kaw i poznać nowe, nietypowe cechy tego napoju (Aby móc w pełni cieszyć się ukrytymi
w nich nutkami, najlepiej pić je bez żadnych dodatków).
Degustowanie naparów z ziaren z różnych zakątków świata to wspaniała okazja do poznania własnych kawowych preferencji i znalezienia idealnej kawy dla siebie. Ziarna kawy single origin będą miały bogaty smak wywodzący się z konkretnego regionu, dlatego kiedy zaparzysz napar, będzie możliwe odkrycie szczególnego, bogatego i mocnego smaku, typowego dla określonego regionu (np. Ameryka Środkowa – brązowy cukier i kakao, Kenia – słodki, owocowy posmak). Trzeba pamiętać, że walory smakowe kaw speciality mogą być bardzo zróżnicowane w zależności od warunków klimatycznych w danym roku w określonym regionie. Bez względu na wszystko, kawy speciality będą zawsze umożliwiać odkrywanie nowych, niepowtarzalnych smaków.